Je hebt misschien net je baan verloren of je bent van plan weg te gaan bij je huidige werkgever. Maar je weet niet waar je moet beginnen. Misschien zit je in een re-integratietraject.

Je had gehoopt meteen in actie te komen. Maar het lukt niet.  Je hebt het gevoel dat je stil staat. Je blijft bij het oude, je komt niet in beweging.  De volgende gedachtes spoken door je hoofd:

 • Ik heb al jaren niet meer gesolliciteerd.
 • Ik werk hier al zo lang, ik kan niets anders.
 • Ik ben bang om mijn zekerheden te verliezen.
 • Ik zie door het bomen de bos niet meer.
 • Ik heb zo een leuk team dat vind ik nergens meer.
 • Het overkomt mij allemaal. Ik ben de grip kwijt.

Allemaal gedachtes die je nog even tegen houden om je eerste stap te zetten. Het geeft je angst en stress. Logisch! Het verliezen van een baan , op wat voor manier dan ook, kan als een flinke tegenslag ervaren worden.

Om te leren hoe veerkracht je kan helpen bij het zetten van je eerste stappen, laten we je eerst wat onwaarheden over veerkracht zien;

Veerkracht betekent doorzetten, huppakee droog je tranen en weer door.

Een groot deel van veerkracht is het accepteren van de situaties. Neem de tijd om stil te staan bij de tegenslag of verandering en hoe dat voor je voelt. Alleen dan maak je ruimte om vooruit te kijken.

Als je veerkrachtig bent doe je alles alleen!

Een van de belangrijkste aspecten van veerkrachtig zijn, is je deel voelen van een groep, je gesteund voelen en niet helemaal alleen te zijn. Daarbij is hulp vragen geen teken van zwakte, maar een teken van kracht. Mensen die leren hoe ze om hulp kunnen vragen, zijn waarschijnlijk veerkrachtiger.

Maar hoe kan het je wel helpen bij het zetten van die eerste stappen?

Veerkracht is één van de vier positieve eigenschappen die je helpen om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan: optimisme, hoop , veerkracht en zelfvertrouwen. Met hoop en optimisme ga je vooruit in plaats van opgeven en met veerkracht kun je bij tegenslag ook weer terugveren en zelfs groeien. Door meer zelfvertrouwen zit je lekkerder in je vel en vergroot je je mogelijkheden.

Wat betekent dit voor jou:

 • Een baan zoeken vanuit rust en vertrouwen
 • Je hebt verschillende routes bedacht om je doel te bereiken.
 • Je hebt het gevoel dat je door al een heel klein stapje te zetten invloed kan uitbrengen en grip krijgt.
 • Je om hulp durft te vragen bij de dingen die je moeilijk vindt. Denk aan het maken van een cv, of het netwerken.
 • Je hebt niet meer het gevoel dat het je overkomt maar je krijgt de regie terug.

Kortom; je bent positiever en hebt meer vertrouwen waardoor je de eerste stappen kunt gaan zetten. Je komt in beweging en houdt grip op de situatie.

 Ervaar je ook dat je de grip helemaal kwijt bent in de zoektocht. Kun je wel wat hulp gebruiken? Wij helpen je graag. Onze workshops en trainingen helpen je o.a. deze vaardigheid te ontwikkelen en in te zetten bij het vinden van werk!