Elk steentje draagt er aan bij!

De Japanse steenhouwer

Lang geleden reisde zenmeester Kota door de Kobe-vallei. Op een dag zag hij een man aan het werk in een steengroeve. Nieuwsgierig liep hij naar de arbeider toe en vroeg hem wat hij aan het doen was. De man keek niet op en gromde: “Dat zie je toch, ik hak stenen”. De zenmeester vervolgde zijn weg.

Na enkele uren kwam hij opnieuw langs een steengroeve en zag ook daar een man aan het werk, omgeven door een grote berg stenen. Kota vroeg hem naar zijn werk. De man keek op, glimlachte en zei: “Ik hak stenen in deze steengroeve en daarmee voed ik mijzelf en mijn gezin”. De zenmeester bedankte hem en vervolgde zijn weg.

Toen de zon op haar hoogste punt was aangekomen, zocht Kota de schaduw op van een derde steengroeve. Ook daar was een man aan het werk, omgeven door nog hogere stapels stenen en ook aan deze man vroeg meester Kota wat hij aan het doen was. De man stond op, bood zijn gast een koel drankje aan en zei: “Ik neem het gesteente uit deze groeve en vorm het om tot bouwstenen. Met het geld dat ik daarmee verdien, voed ik mijzelf, mijn gezin en mijn schoonfamilie die bij mij is ingetrokken. Maar als u echt wilt weten wat ik doe, moet u nog twee dagen verder reizen. Daar bouwen ze met mijn stenen een prachtige tempel.”

Moraal van dit verhaal: je bouwt je eigen toekomst en iedereen draagt zijn steentje bij.

Deze maand is het thema duurzame inzetbaarheid. Hoe draagt veerkracht bij aan het vergroten van duurzame inzetbaarheid? We vertellen er graag meer over deze maand.