Zelfregulering

Eén van de 21e-eeuwse vaardigheden is zelfregulering. Een belangrijke vaardigheid die een basis legt voor een leven lang ontwikkelen, duurzame inzetbaarheid en het vergroten van jouw veerkracht (en nog breder jouw psychologisch kapitaal).

Met andere woorden …

Dé vaardigheid die je nodig hebt om jezelf te blijven ontwikkelen. En ontwikkelen is nodig om mee te kunnen bewegen met alle veranderingen die je tegenkomt. Hoe beter je deze vaardigheid in kan zetten, hoe gemakkelijker het is. En leren kan je ook leuk maken 🙂

Wat doe jij ZELF en hoe je dat?

Zelfmanagement, zelfontplooiing, zelfeffectiviteit zijn andere termen die voorbij komen als het gaat om zelfregulering. Wat houdt het in? En, wat kan jij ermee?

Zelfregulering is de mate waarin je inzichtelijk kan maken welke acties nodig zijn om effectief en met plezier te kunnen werken. Dit kan ook tijdens je studie zijn. Heb jij voor jezelf dit inzicht? Dit inzicht zorgt ervoor dat je weet aan welke knoppen je kan draaien om veerkrachtiger te kunnen werken, nu en in de toekomst.

Vervolgens ga je bekijken welke doelen beschikbaar zijn, gerichte doelen stellen en deze omzetten in concrete stappen. Je monitoort de vooruitgang en stelt indien nodig bij. Zelfmanagement wordt dat genoemd. Een ander onderdeel van zelfmanagement is zelfontplooiing op/door het werk. Het doen van werk dat past bij je capaciteiten en ambities en het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden door je werk.

Als jouw persoonlijke doelen en belangen in het werk matchen met de doelen van de organisatie ontstaat er een win-win.

Jouw zelfeffectiviteit wordt bepaald door jouw opvatting over jouw vermogen om jouw doel te behalen. Welke overtuigingen remmen jou af en welke overtuigingen kunnen je hierbij helpen.

Zelfregulering is een vaardigheid die je helpt om te functioneren in het dagelijks leven en om richting te geven aan jouw loopbaan.

Kortom ….

Vergroot jouw zelfinzicht, inventariseer jouw loopbaanmogelijkheden, werk aan je overtuigingen, stel doelen, bepaal de acties, evalueer, stuur bij, reflecteer, werk aan jouw motivatie. En, repeat!

Heb plezier in het ontwikkelen van jezelf en in jouw loopbaan! Je kan het zelf leuker maken 🙂

Als je daarbij hulp kunt gebruiken, neem dan contact op met Elisa Jansen of Miranda Winters. Wij helpen je met veel plezier.